top of page

Miesten superpesiskauteen ennätystasaiset lähtökohdat



Kaksi suurta veivät yhdeksän peräkkäistä miesten Suomen mestaruutta pesäpallossa vuodesta 2009 lähtien. Sotkamon Jymy ja Vimpelin Veto muodostivat loppuotteluparinkin seitsemän kertaa peräjälkeen 2011–17. Sen jälkeen Joensuun Maila voitti seurahistorialliset kaksi mestaruutta ja Kouvolan Pallonlyöjät palasi loppuotteluun. Nyt kärkipään karkeloihin ilmoittautuu mukaan myös talvella hurjasti vahvistunut Manse PP Tampereelta.

Pelinjohtajien ennakkoarvioissa mahdollisuudet loppuotteluun nähdään jopa viidellä joukkueella. Se tarkoittaa yhden suosikeista jäämistä jopa välierien ulkopuolelle eikä tähän matematiikkaan lasketa vielä haastajia mukaan lainkaan.

Jos pelinjohtajia on uskominen, miesten Superpesiksessä palataan 2010-luvun klassikkoon loppuottelussa. Paalupaikalta kauteen lähtee Vimpelin Veto uuden pelinjohtajansa Tomi Niskasen johdolla. Joukkuetta vahvistavat Oulun visiitiltä palaava Teemu Isoketo sekä uransa ensimmäistä mestaruutta tavoitteleva seitsenkertainen Itä-Länsi-pelaaja Veli-Pekka Yli-Hirvelä.

Vahvimmaksi haastajaksi arvioidaan Sotkamon Jymy, joka palasi viime syksynä mestariksi neljän välivuoden jälkeen. Aika on Jymyn mittakaavassa pitkä, kun 30 edelliseen vuoteen mahtuu 18 mestaruutta ja vain kolme mitalitonta kautta (1998–99, 2018).

Mitalijuhlat Tampereella vuosikymmenten odotuksen jälkeen?

Manse PP Tampereelta järjesti Superpesiksen siirtomarkkinoille myrskyn, jollaista ei aiemmin oltu nähty. Joukkueen riveihin liittyivät mm. kolme vuoden pesäpalloilijaa: Tuomas Jussila (2015, 2018), Juha Puhtimäki (2019) ja Henri Puputti (2010, 2017).

Kokoonpano on täynnä timantinkovia yksilöitä, joiden pitää kuitenkin hitsautua voittavaksi joukkueeksi. Sitä työtä johtaa miesten Superpesiksen kautta aikain kokeneimmaksi pelinjohtajaksi ottelumäärällä mitaten nouseva Matti Iivarinen. Kollegat sijoittivat ennakkoarvioissaan Manse PP:n podiumille kolmanneksi.

Miesten pääsarjapesäpallon historiassa Tampereelle on voitettu vain kolme SM-mitalia. Valtion Lentokonetehdas voitti Suomen mestaruuden 1942 sekä Tampereen Pyrintö ylsi SM-hopealle 1925 ja SM-pronssille 1949. Pyrintö 1926 ja Tampereen Poliisi-Urheilijat 1939 ylsivät kolmanneksi, mutta pronssimitaleita ei tuolloin jaettu.

Neljänneksi arvioitu Joensuun Maila on lähes tasoissa Manse PP:n kanssa. Viime syksyn SM-hopeajoukkue Kouvolan Pallonlyöjät jätettiin pelinjohtajien ennakkoarvioissa viidenneksi.

Kiteen Pallo sijoittui viime kesänä viidenneksi. Tulevalle kesälle pelinjohtajat arvioivat Kiteen sijalle kuusi ja kovimmaksi haastajaksi kärkiviisikolle. KiPan lisäksi Hyvinkään Tahko ja miesten superpesishistoriansa ensimmäistä pudotuspelipaikkaa kärkkyvä Kempeleen Kiri nousevat pelinjohtajien papereissa kärkiviisikon haastajiksi. Sen sijaan viime vuoden yllättäjäksi kaavailtu Pattijoen Urheilijat Raahesta ja viime vuosien pudotuspelien vakiokalustoon kuulunut Seinäjoen JymyJussit ollaan jättämässä armotta kahdeksan parhaan ulkopuolelle.

– Tarvitaan rohkeutta pelata ja toteuttaa itseään. Aktiivinen ja aloitteellinen pelitapa korostuu sekä sisällä että ulkona, vaatii miesten Superpesiksessä debytoiva KeKin pelinjohtaja Teemu Körkkö.

Poikkeusvuonna 2020 pesäpallosarjoista ei pudonnut joukkueita. Se tietää joukkuemäärän vähenemistä yhdellä sekä miesten että naisten Superpesiksessä pesäpallon juhlavuodelle 2022. Kolmanneksi viimeinen karsii sarjapaikastaan, kaksi viimeistä pelaavat keskinäisen ottelusarjan suoraa putoamista vastaan ja pääsystä superpesiskarsintaan.

Pelinjohtajien arvioissa vaaravyöhykkeessä ovat miesten joukkueista Koskenkorvan Urheilijat, Imatran Pallo-Veikot, Kankaanpään Maila, Haminan Palloilijat ja Siilinjärven Pesis.

Häikäiseviä yksilöitä

Miesten Superpesiksessä eletään parhaillaan ainutlaatuista aikaa. Mukana on yhä kaikkien aikojen pesäpalloilijoita, kuten pesispörssin ykkösnimi, KPL:n Toni Kohonen ja ällistyttävän 1000 tuodun juoksun rajapyykin puhkonut PattU:n Sami Haapakoski.

Samassa uusi polvi tekee tuloaan terävimmälle huipulle. Pesäpallon ”ihmelapseksikin” tituleerattu Perttu Ruuska huipensi juniorivuotensa neljään peräkkäiseen vuoden poikapesäpalloilijan titteliin ja on arvioiden perusteella lähellä uransa ensimmäistä valintaa vuoden miespesäpalloilijaksi.

Nykypesäpallossa ulkopelin osaajat ovat erityisen suuressa arvossa. Lukkari Janne Kivipelto (KPL), etukenttäpelaaja Iiro Kuosa (JoMa), linjapelaajat Tuomas Jussila (Manse PP) ja Severi Lassila (ViVe) sekä koppari Teemu Nikkanen (Tahko) kuuluvat sarjan ehdottomaan eliittiin.

Kahden edellisen kauden etenijäkuningas Joni Rytkönen (SoJy) ylsi kautta aikain neljäntenä pelaajana yli 70 tuotuun juoksuun 2019. Lyöjätilastossa JymyJussien Jukka-Pekka Vainionpää takoo ennätyksiä.



bottom of page