top of page

Mahdollinen korona-altistus suomensarjan pelissä 19.6.


KPL:n suomensarjan pelissä on todettu mahdollinen korona-altistus. KPL:n joukkueessa ei ole kuitenkaan kenelläkään todettu koronaa, ainoastaan mahdollinen altistuminen. Altistumiset tartunnalle ovat tapahtuneet 19.6.2021 pelatussa ottelussa, joten pelaajat ja joukkue ovat toistaiseksi omaehtoisessa karanteenissa. Koko joukkue ei ole karanteenissa, vaan ainoastaan kyseiseen otteluun osallistuneet pelaajat. Myöskään muissa KPL:n otteluissa tai joukkueissa pelanneet tai harjoitelleet eivät ole karanteenissa.

Kymsote on ollut tai on viimeistään torstaina altistuneisiin yhteydessä. Karanteenissa olevilla on tieto altistumisesta ja he ovat olleet 23.6.2021 alkaen omaehtoisessa karanteenissa. He käyvät koronatesteissä nyt sekä uudelleen ennen karanteenin päättymistä.

Mikäli olet ollut tekemisissä altistuneiden kanssa tämän viikon aikana, voit jatkaa normaalia elämää koronasuosituksia noudattaen. Testeihin kannattaa nyt mennä erityisen herkästi pienistäkin oireista, kun koronaa näyttäisi olevan Kouvolassa liikenteessä.

Kaikkia joukkueita ja myös junioreiden huoltajia on tiedotettu kunkin joukkueen sisäisten kanavien kautta. Asiasta tiedotetaan lisää, mikäli saadaan uutta tietoa.

Mitä tarkoittaa viranomaisen määräämä karanteeni tai eristys? Entä omaehtoinen karanteeni?

Karanteeniin tai eristykseen määrää tartuntatautiviranomainen ja silloin on pitäydyttävä sosiaalisista kontakteista. Omaehtoinen karanteeni taas perustuu vapaaehtoisuuteen.

Tartuntatautilääkärin määräämä karanteeni

Karanteenissa ollessa tulee välttää lähikontaktia oman talouden ulkopuolisiin ihmisiin. Ulos voi mennä, kunhan pitää vähintään 2–5 metrin etäisyyden muihin ihmisiin. Esim. töihin, kauppaan tai harrastuksiin ei karanteenissa saa mennä. Myös muiden karanteeniin määrättyjen kanssa keskinäiset lähikontaktit ovat kielletty.

Karanteenissa olevan perheenjäsenet

Niin kauan kuin karanteeniin määrätty henkilö on oireeton eikä hänellä ole todettu koronavirustartuntaa, voivat henkilön perheenjäsenet jatkaa elämäänsä melko normaalisti yleisiä suosituksia noudattaen. He voivat käydä esimerkiksi töissä, kaupassa ja harrastuksissa, mutta heidän tulee välttää turhia sosiaalisia kontakteja muihin ihmisiin. Perheen kanssa voi muuten elää normaalia arkea. Tilanne muuttuu, jos karanteenissa oleva henkilö alkaa oireilla. Oireilevan tulee hakeutua koronavirustestiin ja tällöin perheenjäsenten on hyvä jäädä omaehtoiseen karanteeniin testituloksen saamiseen asti.

Omaehtoinen karanteeni

Omaehtoinen karanteeni perustuu vapaaehtoisuuteen. Tätä suositellaan esimerkiksi silloin, kun henkilö odottaa koronavirustestin tulosta. Myös koronavirustestin tulosta odottavan henkilön perheenjäsenten suositellaan jäävän omaehtoiseen karanteeniin testituloksen saamiseen asti.

Omaehtoisessa karanteenissa pätevät samat ohjeet kuin varsinaisessa karanteenissa ulkoilun ja sosiaalisten tilanteiden osalta.

Eristys

Eristykseen määrätään henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta. Tällöin henkilö eristetään terveistä. Näin pyritään välttämään mahdolliset jatkotartunnat. Henkilö voi olla eristyksessä sairaalassa tai kotonaan. Kun eristyksessä ollaan kotona, myös muista samassa taloudessa asuvista pitäisi pysytellä erillään, esimerkiksi oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvavälin. Eristyksissä ollessa ei saa mennä esimerkiksi kauppaan tai apteekkiin, vaan tulee pyytää asiointiapua tai tilata tuotteita suoraan kotiin.

Kun perheenjäsen on määrätty eristykseen

Eristyksessä (=positiivinen testitulos) olevan henkilön perheenjäsenet ovat karanteenissa. Tämä tarkoittaa, että myös heidän pitäisi välttää kontaktia perheen ulkopuolisiin ihmisiin. Perheenjäsenten tulisi välttää lähikontaktia myös eristyksessä olevaan henkilöön oleskelemalla eri huoneessa tai pitämällä vähintään 2 metrin turvavälin.

bottom of page