top of page

Toni Kohonen otteluennakossa: ”Aivan kuin kotiin olisi tullut”


KPL aloittaa Halli-SM alkusarjan lauantaina Tampereella Hyvinkään Tahkoa vastaan. Tahko aloitti oman urakkansa jo viikko sitten, kun se joutui toteamaan sarjanousija Manse PP:n paremmakseen lukemin 2–0 (7–5, 3–0). KPL on pelannut talven aikana kaksi harjoitusottelua, joista molemmista se on poistunut voittajana. Lauantaina kuitenkin panokset kovenevat, kun taistelu hallikauden mitaleista alkaa.

Yksi KPL:n ja Superpesis-kauden mielenkiintoisimmista pelaajista, Toni Kohonen, on uuden edessä. Kaikkien aikojen lukkari on lähtenyt määrätietoisesti raivaamaan tietään KPL:n polttolinjasta. Kaksi harjoitusottelua osoittivat jo osaltaan sen, että Kohosella on paljon annettavaa myös uudella pelipaikalla.

– Pelillisesti se tuo paljon uutta ja aika näyttää millainen rooli siellä on. Kymmeniä vuosia olen harjoitellut ja aika samoja juttuja on tullut tehtyä. Ei se täysin uusi juttu ole, pelaaminen on tietysti uutta. Harjoituksissa olen ollut aiemminkin ulkokentällä ja mielellään ottanut palloja kiinni. Lukkarin hommat olen sitten tehnyt omalla ajalla. Sanotaanko lyhyesti, että ei se ole tuttuakaan, mutta ei täysin uutta, Kohonen miettii.

Kohonen siirtyi takaisin Koplaan yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Viimeksi Kohonen puki KPL-paidan päällensä kaudella 2010, jolloin KPL saavutti SM-hopeaa. Paluu Kouvolaan on 44-vuotiaalle Kohoselle kuin kotiinpaluu.

– Ei se ole maistunut hirveän uudelle, neljä vuotta tuli jo oltua Kouvolassa. Tietyllä tavalla ihan kuin kotiin olisi tullut. Paljon tuttuja Kouvolassa niin joukkueessa kuin muualla. Hyvälle on maistunut meno. Olosuhteet on jollain tavalla muuttuneet, kun Myllykosken halli on tullut uutena harjoittelupaikkana. Muuten meno ei ole muuttunut. Miehet on melkein samat, harjoitteluun ei hirveästi ole tullut mitään ihmeellistä. Koppiin on tullut lisää tilaa, se on varmaan suurin muutos.

Anssi Lammila on polttolinjan moottoreita


Kahdessa harjoitusottelussa Kohonen on häärinyt ulkokentällä polttolinjassa niin kolmosvahtina kuin kolmospolttajanakin. Sisäpelissä monipuolista Kohosta on käytetty vaihto- ja kotiutustilanteisiin. Varsinkin Kiteetä vastaan pelatussa harjoitusottelussa ”Kode” oli mailan varressa pitelemätön. Viistopystäri soljui sopiviin aukkoihin ja Kohonen iski kolmesti etenijän kotiin.

Mies itse myöntää, että ulkopelissä virtaa on ollut ajoittain jopa liikaa.

– Kyllä siellä elää enemmän kuin lukkarina. Lukkarin roolissa piti tehdä päätöksiä nopeasti, nyt on enemmän aikaa mietiskellä mitä voi tehdä. Välillä voisi olla enemmän rohkeutta, välillä taas enemmän malttia pelaamiseen, mies analysoi omaa pelaamistaan tähän asti.

KPL:n polttolinjassa puhetta riittää ja sitä Kohonen pitää erittäin tärkeänä.

– Se vaatii koko ajan sitä. Lukkariin hommaan kun verrataan, niin silloin on menty tietyillä merkeillä. Paljon keskustelua etumiesten ja polttolinjan pelaajien kanssa. Se on tärkeetä meille, kun ei olla vielä keskenään paljoa pelattu.  Kommunikaatiota ei välttämättä enää jatkossa tarvitse niin paljon, kun tulee pelejä alle, Kohonen miettii.

Vastustajajoukkue Tahko on pelannut hallikaudella kolme ottelua, joista sillä on saaliina yksi voitto. Tahko hankki joukkueeseen osaamista Jymystä, kun Jere Vikström ja Markus Tuikka siirtyivät hyvinkääläisten paitaan. Pelinjohtajana viuhkaa näyttää tulisieluinen Pasi Kokkonen ja varsinkin Halli-SM-avauspelissä Mansea vastaan Tahkon tunne meni paikoin yli. Lauantaina Tahko onkin pakkovoiton edessä, mikäli se mielii lopputurnaukseen.

– Mielenkiintoinen peli varmasti luvassa. SM-statuksesta kuitenkin pelataan. Tampereen hallista ei mulla ole kokemusta, mutta se taitaa olla aika hidas alusta. Samantyyppistä peliä pelataan kuin Imatran hallissa. Katsotaan nyt mille se lauantaina näyttää. Tahko pelasi jo yhden pelin siellä, lopputulos ei heille ollut mairitteleva. Toki Tampere pelasi ilmeisen hyvin siinä. Tahkolla on panosta ottelussa ja se näyttää klassisesti sille, että viimeisessä pelissä viikon päästä ratkeaa jatkoon menijä. Omia juttuja lähdetään tekemään, analysoidaan sitten pelin jälkeen mitä on tehty ja mitä voidaan parantaa. Viikko on pelien välissä, siinä on aikaa reagoida asioihin, Kohonen päättää.

Hanki Ruutu-tunnukset ja tue Koplaa!

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudun Fanikamerasta klo 18.00. Hanki Ruutu-tunnuksesi nyt tarjoushintaan 39,95 € / 4 kk. Käyttämällä koodia KOUVOLA2020 tuet samalla KPL:n toimintaa 15 € komissiolla.

teksti: Harri Liekola kuvat: Markku Lintula

Comments


bottom of page