top of page

Onnistunut ryöstöretki Sotkamoon


Kuva: Vesa Sailio

Sotkamon Jymy isännöi kärkikamppailua Kouvolan Pallonlyöjiä vastaan Hiukan pesäpallostadionilla torstai-iltana, kun viime vuoden finalistit kohtasivat toisensa toistamiseen tällä kaudella. Ensimmäisen kohtaamisen vei KPL kotikentällään. Sotkamo lähti otteluun tilanteessa, jossa se oli voittanut kaikki 10 tällä kaudella pelaamaansa kotiottelua.


KPL pääsi aloittamaan ottelun sisävuorolla voitetun hutunkeiton ansiosta. Kopla saikin mallikkaasti rakennettua ajolähdön sekä ykkös- että kakkoskärjestä, mutta Matti Latvalan ja Valtteri Luoman kotiutuslyönnit jäivät vaatimattomiksi, ja Jymyllä oli helppo tehtävä estää juoksujen syntyminen. Tasoittavalla vuorolla Jymyn kärjen kentälle meno ei onnistunut. Toni Laakso lähti numerolla neljä tyhjälle kentälle, mutta hänestä Arttu Ruuska teki hienolla suorituksella palon kakkospesälle. Toisen palon haki samaiselta pesältä Matti Saukko, joka oli linjassa jälleen kerran liikkeellä oikeaan suuntaan. Kolmaskin palo saatiin aikaan nopeasti, eikä Jymy saanut miestä ykköspesää pidemmälle ensimmäisessä sisävuorossaan.


Toinen sisävuoro oli Koplan osalta sysimusta. Vaihdot eivät onnistuneet alkuunkaan ja lyöntivuoro loppui tylysti keskelle lyöntijärjestystä. Jymyn peli sen sijaan lähti rullaamaan kärjestä ja numerolla kaksi lyönyt Joni Rytkönen löi vaarallisesti kolmospuolelle. Koppari Valtteri Hämäläinen sai kuin saikin pallon onneksi hyvällä suorituksella pysäytettyä kolmosjatkeelle. Tämä ei ollut ainut kerta ottelussa, kun Hämäläinen pelasti tilanteen takakentällä. Jymy rakensi varmasti ajolähdön ja kotiuttamaan asteli Koplasta aiemmilta vuosilta tuttu Toni Laakso. Matti Saukko haki loistavasti kopin Laakson lyönnistä ja etenijä paloi sekä kotipesään että kolmoselle. Jymy sai kakkoskärjestä etupesät täyteen ja Roope Korhonen tuli lyömään. Hän pamautti kaamean pommin kolmosjatkeelle ja jälleen Valtteri Hämäläinen sai venyä parhaimpaansa, jotta sai pallon pysäytettyä ennen mainosaitoja. Hämäläinen tässä myös onnistui. Pesät Jymy sai kuitenkin täyteen. Lauri Rönkkö löi kohti Toni Kohosta, joka teki varman palon kotipesään kiiruhtaneesta Antti Kiiskisestä.


Tommi Mäentaustan ilta ei jatkunut suotuisissa merkeissä, kun hän paloi ykköspesälle heti kolmannen vuoroparin aluksi. Matti Saukon Kopla sai saateltua kolmospesälle asti Juho Hacklinin ja Toni Kohosen toimesta. Ajolähtöön lyömään asteli Matti Latvala. Kotiutus ei onnistunut ja hän polttikin itsensä lyöden kolmannen lyöntinsä tarkoituksellisesti laittomaksi. Arttu Ruuska onnistui kotiuttamaan Saukon pallon poltellessa Jymyn räpylässä ja näin Kopla siirtyi 0-1 johtoon. Jymyn tasoittavalla numerolla yksi pelannut Kalle Kuosmanen joutui Matti Saukon polttamaksi. Joni Rytkösen Jymy sai kärjeksi. Kovaa kulkeva Rytkönen ehti kuin ehtikin kolmoselle asti yhden palon tilanteessa, kun lyöjäjokerit vielä olivat järjellä. Lauri Rönkön lyönti näytti tippuvan varmasti väliin kakkospuolelle, mutta Valtteri Luoma haki pallon komeasti kopiksi. Näin lähdettiin Koplan johdossa ensimmäisen jakson viimeiseen vuoropariin.


Kahden palon ajolähdön sai KPL rakennettua ja Arttu Ruuska löi myös Koplan toisen juoksun. Jälleen hän sai kolmospuolelta apuja Jymyn ulkokentältä, kun Matti Saukko toi lukemiksi 0-2. Jymy lähti hakemaan juoksuja viimeisestä sisävuorostaan ja kärki pääsikin sujuvasti täyttämään etupesät. Kärjessä viilettävästä Kuosmasesta Janne Kivipelto haki palon kolmospesältä hakien hienosti näpyn etukentältä. Sama kohtalo oli Joni Rytkösellä, jonka poltti komealla suorituksella Arttu Ruuska. Kolmannen palon haki varmalla suorituksella Matti Latvala ja Kopla vei ensimmäisen jakson nimiinsä 0-2.


Toinen jakso alkoi Koplan kannalta synkästi, kun Jymy siirtyi heti jakson aluksi 2-0 johtoon. Ensimmäinen juoksu syntyi Konsta Kurikan hienon näpyn seurauksena. Juoksun toi Kalle Kuosmanen. Toinen juoksu syntyi harhaheitolla, kun heitto livahti kolmospesän ohi Toni Kohosen räpylää hipoen. Kopla sai rakennettua tasoittavalla vuorolla kärjestä palottoman ajolähdön, mutta juoksuja se ei aikaan saanut.


Toiseen vuoroon Jymyn kärjestä rakennetussa palottomassa ajolähdössä kotiutusta yritti ensimmäiseksi Konsta Kurikka, mutta Kohonen teki varman palon Kuosmasesta kotipesään. Roope Korhonen yritti kotiuttaa Rytköstä lyhyellä rajanäpyllä, mutta Jasperi Luoma teki toisen palon. Toni Laakso pääsi myös vielä yrittämään ajolähtöön ja hän löikin pallon tapin yli tyhjään kohtaan kentässä. Jymy siirtyi jo 3-0 johtoon. Toisen tasoittavalle Kopla joutui lähtemään keskeltä lyöntijärjestystä. Arttu Ruuska saatiin kakkospesälle asti; siinä tämän tasoittavan anti sisäpelin osalta.


Kolmannen aloittavalla Jasperi Luoma teki ensimmäisen palon ja Matti Saukko toisen. Kummallakin kerralla uhrina oli Jymyn kärkietenijä. Arttu Ruuska haki mainiosti Roope Korhosen lyhyen kakkosrajanäpyn ja teki kolmannen palon. Ulkopelin osalta Koplan peli oli edelleen hienosti kuosissaan. Koplan tasoittavalla kärki teki varmaa työtä Mäentaustan ja Saukon hahmossa. Juho Hacklinista tuli ensimmäinen palo. Toni Kohosen vaihtolyönti epäonnistui täydellisesti ja tilanteesta tuli kerralla kaksi paloa. Näin tilanne kuivui alkuunsa.


Viimeiseen vuoropariin Jymy pääsi 3-0 johdossa. Kalle Kuosmanen lähti pystymailalyönnillä varmasti kentälle. Joni Rytkönen veti Koplan etukenttää höplästä ja onnistui täyttämään etupesät. Niko Korhonen löi poikkeuksellisesti viimeisen lyöntinsä laittomaksi ja hänestä ensimmäinen risti tauluun. Konsta Kurikka löi komeasti takapesät täyteen. Seuranneella kopiksi menneellä lyönnillä Kuosmanen lähti kolmospesältä etenemään haavoittuen. Joni Rytkösestä Janne Kivipelto otti kärpäsen. Kolmannen palon hoiteli taululle koko illan loistavaa ulkopeliä esittänyt Arttu Ruuska. Tasoittavalla vuorolla KPL sai Iiro Nokkalan saateltua kolmoselle ja Arttu Ruuska yritti häntä kotiuttaa. Tilanteesta kuitenkin ensimmäinen palo kotipesään. Janne Kivipelto saatteli kääntönäpyllä Juho Hacklinin vuorostaan kolmospesälle. Valtteri Hämäläisen tullessa lyöntivuoroon yritettiin Hacklinia kotiuttaa, mutta palo tuli kotipesästä. Valtteri Hämäläinen itse paloi ykköselle, joten toinen jakso meni Sotkamon Jymylle 3-0.


Supervuoroparin KPL aloitti sisävuorolla. Kärjestä tehtiin vahvasti paloton ajolähtö. Kohosen lyöntivuorolla merkki oli heti päällä, mutta lyönti epäonnistui täydellisesti. Lukkari Aapo Komulainen vei tämän jälkeen Koplan kaarta aivan täysin ja Matti Saukosta tuli palo kolmospesälle. Kohosen päivä mailan varressa oli melkoisen musta.


Sitten astelikin lyöntipaikalle Matti Latvala. Hän näytti, miksi hän on Koplalle elintärkeä pelaaja. Jo lähes epätoivoiselta tuntuvassa tilanteessa hän kiskaisi pallon kolmospuolelta läpi. Juho Hacklin sekä Toni Kohonen ehtivät kotipesään ja Latvala itse teki kunnarin. Tilanteeksi kertaiskulla 0-3. Jymy sai sisävuorollaan kavennettua tilanteeksi 1-3, mutta Koplan ulkopeli toimi varmasti ja näin voitto lähti Kouvolaan supervuoroparin päätteeksi.


Kuva: Raine Martikainen

Sotkamon Jymy vs. Kouvolan Pallonlyöjät 1-2 (0-2, 3-0, 1-3)

Ottelun tilastot näet tästä. Sarjataulukkoon tästä.


Seuraavan kerran Kopla pelaa Itä-Länsi -viikonlopusta johtuen vasta ensi viikon torstaina vieraspelin Koskenkorvan Urheilijoita vastaan. Ottelu alkaa klo 18.


Itä-Länsi -ottelussa Koplaa edustavat poikien Idän joukkueessa Aapo Kinnunen, Eemeli Laine sekä Elias Pitkänen. Miesten Idän joukkueessa ovat mukana joukkueen valinnut Toni Kohonen sekä Matti Latvala. Idän joukkueen peliä johtaa KPL:n Iiro Haimi. Poikien ottelu pelataan perjantaina 6.8. klo 14:30. Miesten Itä-Länsi on vuorossa lauantaina 7.8. klo 18:00. Tietoa Itä-Länsi -tapahtumasta täältä.


Seuraava kotipeli pelataan lauantaina 14.8. klo 16 alkaen. Tuolloin Kouvolaan saapuu Kempeleen Kiri. Ottelu on Pallonlyöjen 90-vuotisjuhlaottelu. KSS Energia Areenan portit avataan tuolloin kello 14:00. Myös terassi, kioskit ja tapahtumatori avataan klo 14:00. Tapahtumatorilla pomppulinnoja, Palvilihan burgereita, lyöntitutka, KSS Energian arvontapiste, muiden lajien kokeilua ja paljon muuta.


Kunniagalleriaan nostetaan kolme uutta jäsentä. Seremonia alkaa klo 15:45. Liput tuohon otteluun tästä. Lämpimästi tervetuloa!Comments


bottom of page