top of page

KPL hopealle Tampereella

KPL ja Manse pelasivat viidennen ja ratkaisevan finaaliottelun Tampereella. Ottelusarjan alkajaisiksi Manse voitti kaksi ottelua, jonka jälkeen KPL haki selkä seinää vasten voiton ensin Tampereelta ja sitten Kouvolasta tasoittaen sarjan. Kaikki ottelut olivat äärimmäisen tasaisia ja vähäjuoksuisia; kummankin joukkueen ulkopeli oli koko sarjan ajan rautaisella tasolla. Ratkaisevassa ottelussa Tampereen Kaupin loppuunmyydyllä stadionilla oli myös suuri joukko äänekkäästi omiaan kannustavia Kopla-kannattajia.

Ensimmäinen jakso oli lauantaina Kouvolassa pelatun ottelun tavoin kahden loistavan ulkopelijoukkueen juoksuton mittelö. Sisäpeli sen sijaan oli kummankin joukkueen osalta nihkeää, erityisesti Koplan sekä vaihtolyöntipelaaminen että kotiutus sakkasivat pahemman kerran. Toisen aloittavalla vuorolla Ossi Meriläinen oli todella lähellä saada Ville Pesun kotiutettua, mutta tilanteesta vihellettiin palo. Katsomossa mietittiin jopa haaston mahdollisuutta, näyttihän tilanne äärimmäisen tiukalta. Tätä korttia pelinjohtaja Haimi ei kuitenkaan katsonut tarpeelliseksi käyttää. Ulkopelistä mainittakoon lauantaisen pelin tavoin erittäin varmasti pelannut Jasperi Luoma, joka sai kertaalleen pallosta jalkaansa aiheuttaen sydämentykytyksiä Kopla-kannattajille. Kaikeksi onneksi Luoma pystyi peliä lyhyiden huoltotoimenpiteiden jälkeen jatkamaan. Iiro Nokkala viihdytti yleisöä hienojen ulkopelisuoritusten lisäksi tuuletuksillaan.

Toisella jaksolla ottelu ratkesi Mansen selkeästi parempaan sisäpeliin. Kun heti ensimmäisessä sisävuorossa Juha Niemi onnistui ensin kotiuttamaan hyvän ottelun pelanneen Timo Torpan ja sitten vielä erinomaisesti pelannut Lauri Kivinen Tuomas Jussilan, siirtyi Manse 2-0 johtoon. Kun otetaan huomioon, kuinka vähäjuoksuisia aiemmat finaaliottelut olivat olleet, tuntui kahden juoksun etumatka hankalasti umpeen kurottavalta. Näin asian laita lopulta myös oli. Manse sai juoksuista ulkopeliinsäkin uutta tulta ja tappuraa äityen entistä komeampiin suorituksiin. Aiempien otteluiden tavoin mm. Tuomas Tuohisaari ja Joonas Eirola esittivät hienoja ulkopelisuorituksia. Myös kotiyleisö syttyi kannustamaan omiaan aiempaa äänekkäämmin.

Vaikka KPL taisteli urheasti loppuun saakka ja teki kaikkensa, ratkesi ottelu käytännössä kolmannessa vuoroparissa, kun Mansen Henri Puputti onnistui kahden palon tilanteessa kotiuttamaan Juuso Myllyniemen. Juoksuista ei voi Koplan ulkokenttää syyttää - erittäin hyvillä lyönneillä juoksut syntyivät. Kun oma sisäpeli ei missään vaiheessa ottelua lähtenyt rullaamaan, oli Koplan kohtalona jäädä kokonaan ilman juoksuja. Manse vei toisen jakson 3-0 ja koko ottelun jaksoin 1-0.

Ottelun tauottua KPL:n pelaajat joutuivat nielemään karvasta kalkkia ja vastaanottamaan hopeiset mitalit. Hopea on toki erittäin hieno saavutus, mutta ymmärrettävästi se ei heti hävityn viidennen finaaliottelun jälkeen siltä tunnu. Varsinkin, kun Koplan kokeneempi kaarti oli samassa tilanteessa ollut aiemminkin. Esimerkiksi Matti Latvala sai hopeisen mitalin kaulaansa jo viidennen kerran.

Kauden alla monissa asiantuntija-arvioissa asetettiin KPL sijalle 5 eli viimeiseksi "viiden kovan" (Manse, SoJy, ViVe, JoMa ja KPL) joukkueen rankingissa. Kun otetaan huomioon tämä, se että joukkue uudistui paljon kesälle 2021 sekä mm. koronakaranteenien ja loukkaantumisten tuomat vaikeudet ja vielä finaalisarjassa 0-2 -tilanteen kurominen tasoihin, hopeamitalia voidaan pitää aivan erinomaisena saavutuksena.

Runkosarjassa joukkue voitti 90-vuotisjuhlakaudellaan kertaalleen 14 ottelua peräkkäin. Runkosarjan loppua kohti sisäpeli oli ajoittain tukkoista, eikä pudotuspeleihin päästy näin lähtemään ehkä aivan parhaista lähtökohdista. KPL kairasi itsensä kuitenkin jatkoon puolivälieristä Kempeleen Kiriä vastaan suoraan voitoin 3-0. Välierissä kukistui ehkä tämän vuoden suurin mestarisuosikki Vimpelin Veto otteluvoitoin 3-1. Finaalisarjassa Manse näytti marssivan mestaruuteen suoraan kolmessa pelissä, mutta KPL teki tempun, johon kukaan ei ole miesten Superpesiksen loppuotteluissa aiemmin pystynyt ja tasoitti ottelusarjan. Kaiken kaikkiaan kaudesta jää erittäin positiivinen maku, kun vielä muistetaan, että myös KPL:n kakkosjoukkue teki kovan tempun nousemalla Ykköspesikseen.

KPL kiittää katsojia ja yhteistyökumppaneita lämpimästi tuesta kaudella 2021.

Kuva: Vesa Sailio