top of page

Viime kesän finaalijoukkueet kohtaavat Sotkamossa

KPL matkaa torstaina Sotkamoon, jossa viime kesän finaalijoukkueet kohtaavat toisensa toistamiseen tällä kaudella. Ottelu Sotkamossa alkaa klo 18. Joukkueiden ensimmäinen keskinäinen kohtaaminen kuluvalla kaudella nähtiin Kouvolassa 9.7. Tuolloin loistavassa vireessä ollut Kopla päihitti Sotkamon suoraan jaksoin 2-0 (3-0, 7-5).


Kotikentällään kumpikin joukkue on ollut kivenkova. Sotkamo on voittanut kaikki 10 kotiotteluaan, Koplalla kotiotteluista voittoja on kahdeksan. Ensimmäisen kotitappion joukkue kärsi tiistain pelissä Hyvinkään Tahkolle.


Sarjataulukko kertoo, että joukkueiden suorittaminen on ollut erittäin tasaista. Kumpikin joukkue on pelannut toistaiseksi 20 ottelua. Sotkamolla runkosarjasta on pelaamatta vielä kahdeksan ottelua, Koplalla yksi vähemmän, sillä Koplalta on peruttiin yksi ottelu koronavarotoimenpiteenä. Kumpikin joukkueista on voittanut pelaamistaan otteluista 16 ja hävinnyt neljä. KPL on sarjataulukossa Sotkamon edellä, koska se on saanut kahdesta häviämästään ottelusta kuitenkin yhden pisteen. Sotkamo on hävinnyt neljä ottelua saamatta niistä pisteitä lainkaan. Kaksi pistettä erottavat siis joukkueet toisistaan sarjataulukossa. KPL:n pistekeskiarvo / ottelu on 2,20, kun Jymyn vastaava lukema on 2,10.


Jos tarkastellaan joukkueiden viime pelien suorittamista ja otetaan huomioon se tosiseikka, ettei Jymy ole hävinnyt kotonaan kertaakaan, voisi sanoa Jymyn olevan hienoinen suosikki torstain ottelussa. Koplan sisäpeli on ollut jo useammassa ottelussa melko tukkoista - juoksujen lyöminen on ollut haastavaa. Ajoittain myös tilanteen tekeminen on tökkinyt. Jymy on kolmessa viimeisimmässä pelissään tehnyt 28 juoksua. Koplan vastaava lukema on 18, kun lasketaan mukaan tiistai-illan kotiutuslyöntikilpailun juoksut (7). Kopla taas nappasi alkukauden erinomaisella suorittamisellaan 14 voittoa putkeen runkosarjassa ja sen ulkopeli on koko kauden ollut erittäin hyvällä tasolla. Odotettavissa on siis kahden kovan joukkueen tiukka taisto pisteistä.


Se, että KPL on voittanut otteluita pitkälti ulkopelinsä ansiosta, näkyy mm. lyöntitilastossa. Jymyn lyötyjen tilastokärkenä komeilee Roope Korhonen, joka on lyönyt peräti 5+60 juoksua 20 pelaamassaan ottelussa. KPL:n lyöntitilaston kärjessä on Ossi Meriläinen, joka on lyönyt 19:ssä pelissä 2+34 juoksua. Jymyn lyöjätilastossa toisena on Lauri Rönkkö 3+43 ja kolmantena ex-koplalainen Toni Laakso (4+16). KPL:n lyöjätilastossa toisena on Matti Latvala (3+22) ja kolmantena Janne Kivipelto (3+21).


Myös tuotujen juoksujen sarakkeessa ero on selkeä Jymyn hyväksi. Eniten juoksuja Jymystä on tuonut Koplassakin vuosina 2013-2015 sekä 2016 pelannut Joni Rytkönen, jolla tuotuja juoksuja on peräti 62! Toisena Jymyn tuotujen juoksujen tilastossa on Niilo Piiponniemi, jolla tuotuja on 33. Kolmanneksi eniten Jymy-juoksuja on tuonut Niko Korhonen (27 tuotua). Koplassa useiten kotipesään ovat kiiruhtaneet Matti Saukko (33 tuotua), Tommi Mäentausta (27) ja Ville Pesu (21 tuotua). Mainittakoon tässä vielä Sotkamon Niko Korhosen kärkilyöntiprosentti, joka on jäätävä 78,2, kun otetaan huomioon, että hän on Jymystä kärkilyöntejä eniten lyönyt (129).


Joukkueet ovat täynnä niin erinomaisia pelimiehiä, että jokainen suoritus on varmasti torstai-illassa seuraamisen arvoinen. Edellä mainittujen pelaajien lisäksi seuraamisen arvoisia ovat ainakin erilaiset taitolyönnit, joihin erikoistuneita miehiä löytyy kummastakin joukkueesta, mm. Iiro Nokkala Koplan puolelta ja Joni Rytkönen Jymystä. Kovakätisistä heittäjistä mainittakoon Valtteri Luoma (KPL) ja Konsta Kurikka (Jymy), jotka kumpikin nakkaavat palloa parhaimmillaan yli 150 km:n tuntivauhdilla! Syöttölautasen äärellä käydään oma kamppailunsa. Jymyn lukkarina häärii nuori Aapo Komulainen, joka teki läpimurtonsa superpesiksen eliittiin viime kaudella. Koplan lautasen herrana nähdään kaksinkertainen Vuoden lukkari, jo kokeneempi Janne Kivipelto. Vastikään 1000. pääsarjaottelunsa pelannut Toni Kohonen palaa entiselle kotikentälleen, jolla on juhlinut lukuisia Suomen mestaruuksia. Vastaanotto on varmasti tälläkin kertaa lämmin. Jännitystä ja mielenkiintoista seurattavaa ei siis tästä kamppailusta tule puuttumaan.


Sotkamon Jymy vs. Kouvolan Pallonlyöjät to 5.8. klo 18:00, Hiukan pesäpallostadion, Sotkamo

Ruutu+-fanikameralähetys Sotkamosta alkaa klo 17:55.

Toni Kohonen kohtaa torstaina jälleen monivuotisen seuransa entisellä kotikentällään. (Kuva: Raine Martikainen)

Comments


bottom of page