top of page

Tommi Mäentausta: Kauden alussa pitää olla heti parhaimmillaan


Kouvolan Pallonlyöjien kärkietenijä Tommi Mäentausta on tyytyväinen, kun Superpesiksen sarjaohjelma saatiin julkaistua tiistaina ja sarja on valmis alkamaan heinäkuun alussa. 11. kautensa KPL:ssä aloittava Tahkon kasvatti on yksi Superpesiksen parhaita etenijöistä.

– Kauden aloitus oli iso kysymysmerkki. Kyllä sitä pohti maaliskuussa, onko treenannut yli puoli vuotta tavoitteellisesti turhaan. Alkuaikoina oli vaikea motivoitua. Nyt fiilis on kohdallaan, kun tietää että kohta pelataan, 29-vuotias Mäentausta iloitsee.

Superpesiksen poikkeuksellinen sarjajärjestelmä ei hetkauta Mäentaustaa. Hän muistuttaa, että myös aiempina kausina on pelattu tiiviissä tahdissa.

– Ollaan ennenkin pelattu paljon, 2017 heinäkuussa taisi olla 12 peliä. Yleensä on varmaan ollut 11 peliä kuukaudessa, ei tämä hirveästi eroa normaalista kesästä. Runkosarja on reilut kahdeksan viikkoa, joten se on vaan tällä kaudella nopeammin ohi.

– Isoin ero on se, että matkustelua tulee paljon vähemmän. Kolme pisintä reissua on pois. Puolet meidän vieraspeleistä on aika lähellä. Rasituksen kannalta on aika sama onko 10 tai 12 peliä kuukaudessa. Pitkistä bussimatkoista tulee iso ero ja nyt matkustuksesta selvitään helpommin. Toki pelissä tulee paljon hommia. Alusta alkaen on puhuttu siitä, että tulee huilipelejä ja kuormaa jaetaan joukkueessa. Toki sitä pitää miettiä, miten pelit lähtevät kulkemaan, Mäentausta jatkaa.

Tommi Mäentausta pelaa ulkopelissä kopparina


Koronan takia harjoittelukausi päättyi joukkueharjoitusten osalta maaliskuussa. Omatoimiset harjoitukset ovat kuitenkin pyörineet, vaikka alussa epätietoisuus vaikuttikin harjoitteluun. Harjoittelussa muutokset ovat näkyneet, sillä yksilötasolla toistoja on päässyt tekemään enemmän. Kahdella edellisellä kaudella Mäentausta on tuonut molempina kausina runkosarjassa 63 tuotua. Mies on ollut etenijätilaston toisena nyt kolmena kautena putkeen.

– Omatoimisesti on harjoiteltu, kun harjoituksen rytmittäminen meni uusiksi. Yleensä kauden kynnyksellä ollaan lähes parhaassa kunnossa ja kauden aikana hilataan piikkiin. Nyt otettiin sellainen lähestyminen, että mentiin back to basics-hommiin ja vasta nyt ollaan menty irtiottoon. Tällä hetkellä tehdään se viimeistelyharjoittelu, mitä oltaisiin tehty normaalisti huhtikuussa. Syksyä varten otettava irtiotto on nyt muutama kova treeni, eikä alun perin suunniteltua harjoittelujaksoa voi tehdä. Sama se on kaikille muillekin, kukaan ei voi kauden aikana tehdä fyysisellä puolella suurta kehitystä. Tästä neljä viikkoa eteenpäin on merkittäviä aikoja, neljästi Itä–Länsi-ottelussa urallaan pelannut Mäentausta miettii.

– Tavallaan mukava, kun on ollut irtiottoa. Kahden kuukauden tauko joukkueharkoista on tehnyt varmasti hyvää monelle, kun ei ole tarvinnut mennä aikataulujen mukaan. On päästy ulos kuitenkin jo maaliskuun lopussa, joten omia lajitoistoja on saanut paljon enemmän kuin aiempina kausina.

KPL:n osalta sarjaottelut alkavat heinäkuun 3. päivä sarjanousija Manse PP:tä vastaan. Siitä eteenpäin KPL paahtaa lähes viikosta toiseen pelitahdilla tiistai-perjantai-sunnuntai. KPL:n ainoa vajaan viikon tauko tulee heinäkuun lopussa. Eikä runkosarjan jälkeen ole aikaa odotella pudotuspelejä, jotka pelataan paras kolmesta-järjestelmällä. Harjoitusotteluita KPL pelaa ennen kauden alkua kolme.

– Kuntohuipun ajoittaminen tulee nyt aikaisemmassa vaiheessa. Kauden aikainen harjoittelu ei nyt varmaan tähtää syksyyn ja on varmasti vaikea harjoitella tuolla pelitahdilla. Aiemmin ollut tupla-aika valmistautua pudotuspeleihin, eikä portaittainen nousu ole nyt niin iso. Yleensä kauden alussa tuntuu, että on varaa kiristää. Nyt kausi on lähinnä ylläpitävää harjoittelua. Ainoat paikat harjoitella on yhden viiden päivän tauon aikana ja jos siitä jää toinen peli pois. Periaatteessa palaudutaan peleistä ja pidetään peukut pystyssä, että pysytään terveenä. Kun nyt aloitetaan heinäkuun helteillä, eikä ole pelirumbaa alla, niin tottuminen kovaan tahtiin tuo varmasti haasteita. Suoraan helteisiin mennään, saas nähdä, miten siinä käy.

Teksti: Harri Liekola Kuvat: Teemu Parta

Comments


bottom of page