top of page

Superpesis käynnistyy 2.7. – KPL:n tavoitteena siintää Suomen mestaruus


KPL sai kauden 2019 päätteeksi SM-pronssia


Kaikki 14 joukkuetta ovat mukana, kun miesten Superpesiskausi käynnistyy 2. heinäkuuta. Panoksena on 97. Suomen mestaruus miesten pääsarjapesäpallon historiassa. Ainoastaan sotavuosina 1941 ja 1944 sarja on jäänyt pelaamatta. KPL:lle tuleva kesä on 58. pääsarjatasolla.

Koronaviruspandemia toi superpesiskauden 2020 ylle pelkästään tummia pilviä, jotka ovat nyt häviämässä. Pesäpalloliiton toiminnanjohtaja Petri Pitkäranta ei peittele tyytyväisyyttään liiton ja seurojen yhteisestä päätöksestä.

– Olen todella innoissani, kun olemme haastavan kevään jälkeen päässeet tähän pisteeseen. Seurojen kanssa on käyty tiivistä yhteydenpitoa, ja kaikki ovat ilmoittaneet lähtevänsä mukaan sarjaan. Päätökset eivät varmasti ole olleet kenellekään helppoja epävarmassa ajassa, jossa talous aiheuttaa huolta.

Hallituksen tämänhetkisen linjauksen mukaisesti suurten, yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestäminen on kielletty 31.7.2020 asti. Pitkäranta odottaa tulevia ratkaisuja, joilla on talouden näkökulmasta suuri merkitys urheilun toimijoille.

– Kuten ulkohuvipuistoissa, varmasti myös kesän urheilutapahtumissa olisi turvallisesti tilaa yli 500 katsojalle valtioneuvoston kriteerit – asiakasmäärien rajaaminen, turvaetäisyydet ja hygieniaohjeistukset – huomioon ottaen. Se on selvää, että vastuullisuuden huomioimme kaikissa tilanteissa ja odotamme yhä tarkkoja ohjeita aluehallintovirastoilta, Pitkäranta huomauttaa.

Pesäpalloliitto käy yhdessä seurojen kanssa läpi tarkemmat ohjeistukset ottelutapahtumien järjestämiseen, joukkuetoimintaan ja itse peliin liittyen. Urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari korostaa avoimuuden ja vuorovaikutuksen merkitystä kaikkiin suuntiin.

– Olemme käyneet niin seurojen kuin läheisimpien sidosryhmiemme kanssa aktiivista vuoropuhelua koko kevään ajan, ja jatkossa sen merkitys vain kasvaa. Meidän on yhdessä pidettävä huolta siitä, että kausi ja ottelutapahtumat viedään läpi vastuullisesti ja että viestimme toinen toisillemme avoimesti.

KPL tavoittelee Suomen mestaruutta

Kouvolan Pallonlyöjien tavoite tulevan kesän osalta ei ole muuttunut. Joukkue tavoittelee seurahistorian kuudetta mestaruutta. Puheenjohtaja Harri Lehto myöntää, että kauteen valmistautuminen on ollut poikkeusoloissa haastavaa.

– Seuran tilanne on korona-viruksen myötä taloudellisesti erittäin haastava. Seurassa on jouduttu tekemään lukuisia sopeuttamistoimia, jotta seuran toiminta nyt ja tulevaisuudessa pystytään varmistamaan.

Pelinjohtaja Iiro Haimi on huojentunut, kun tieto kauden alkamisesta valkeni.

– Pari viikkoa on odotettu varmistusta. Nyt voidaan luoda katseet kohti heinäkuuta. Jokaisen pelaajan ja valmentajan kanssa on käyty tai käydään henkilökohtaiset neuvottelut, koska sopeuttamistoimia on tässä tilanteessa pakko tehdä. Kun pääsemme harjoittelemaan ja pelaamaan, niin ne jää taka-alalle.

KPL kokoontuu pienryhmäharjoituksiin lauantaina koko joukkueen voimin. Edellisen kerran Kopla on ollut koossa maaliskuun alussa.

– Innostunut fiilis. Pitkä talvi on kuitenkin tehty töitä. Vähän on käytännön asioita vielä auki, niiden järjestelyissä menee tovi. Mutta on se myönnettävä, että joukkueen kanssa yhdessä oloa odottaa, KPL:n pelinjohtajana debytoiva Haimi kertoo.

KPL tulee pelaamaan ennen sarjakauden alkua joitain harjoituspelejä, mutta ajankohdat tiedotetaan tarkemmin aikataulujen varmistuttua.

Sarjajärjestelmästä varmistus perjantaina

Pesäpallokausi käynnistyy heinäkuun alkuun mennessä kaikilla sarjatasoilla. Superpesiksen sarjajärjestelmät julkaistaan perjantaina ja otteluohjelmat ensi viikon aikana. Puheenjohtaja Harri Lehto valottaa jo hieman kaavailtua sarjajärjestelmää, jolle saadaan vahvistus perjantaina. Lehdon mukaan tulevasta kesästä on odotettavissa erittäin mielenkiintoinen poikkeuksellisen sarjajärjestelmän vuoksi.

– Superpesis pelataan tällä tietoa neljässä eri lohkossa, joista kuitenkin laaditaan yksi yhteinen sarjataulukko. KPL:n kanssa samassa lohkossa pelaavat Hyvinkää, Tampere ja Kankaanpää. Nämä kohdataan kaksi kertaa kotona ja vieraissa. Lisäksi Pohjanmaan joukkueet Vimpeli, Seinäjoki ja Koskenkorva sekä itälohkon Joensuu, Kitee ja Imatra kohdataan kahdesti. Runkosarjassa KPL ei kohtaa lainkaan Kempelettä, Raahea, Sotkamoa eikä Siilinjärveä, Lehto kertoo.

Sarjakausi käynnistyy heinäkuun alussa poikkeusoloissa, eikä tämän tiedon mukaan yleisöä voida ottaa sisälle tapahtumiin kuin rajattu määrä. Tämä tuo omat haasteensa ottelutapahtumien järjestelyissä.

– Kotiotteluiden osalta odotetaan edelleen hallituksen ja AVI:n linjauksia ottelutapahtuman yleisömäärästä ja toimista. Jos ottelut joudutaan pelaamaan 400 katsojalle, joutuu KPL, kuten muutkin seurat vaikeiden ratkaisujen eteen. Ottelutapahtumasta on saatava tuloja, jotta seurat pystyvät pelaamaan kauden läpi. Toisaalta erilaisia kausikortteja on myyty reilusti enemmän kuin tuo 400. Toivotaan, että linjaukset ehtivät vielä muuttua ennen heinäkuun alkua. Jos linjaus pysyy tällaisena, niin ainakin kauden alussa joudutaan laittamaan lisämaksua sisäänpääsylle, mahdollisesti korottamaan pääsylipun hintaa ja kiintiöimään eri ryhmille omia kiintiöitä. Nämä toimet eivät ole miellyttäviä, mutta ovat silloin pakon sanelemia. Jos linjaus ei muutu, niin seura tulee tiedottamaan tarkemmin toimista kesäkuun aikana, Lehto päättää.

댓글


bottom of page