top of page

Muistokirjoitus Ahti Eteläpäälle, KPL:n kopparille ja voimalyöjälle

Muistokirjoitus edesmenneelle KPL-pelaaja Ahti Eteläpäälle, joka kuoli 89-vuotiaana.


Utin alapuolelle Kuivalan kylään Haukkajärven rannalle päättyi 1949 viisivuotinen evakkovaelluksemme Karjalasta läpi Suomen. Eteläpään talo oli naapurissa, kotikoulumme vieressä. Iltaisin koulun piha muuttui nuorison kokoontumispaikaksi, pesäpallokentäksi.


Ahti Eteläpää oli valinnut lajinsa. Hän otti räpylän ja pelivaatteet pyöränsä tarakalle ja ajoi iltaisin 14 kilometriä KPL:n harjoituksiin Urskille tai Ampuskille (urheilukenttä ja SK:n entinen ampumarata Sumulaaksossa). KPL pelasi jo Suomensarjassa, ja tarvitsi vahvoja ja nopeaälyisiä pesäpallopelaajia pitääkseen muut joukkueet takanaan. Ja Ahti menestyi joukkueessa. Häntä tarvittiin myös Mestaruussarjan vuosina, kun pesäpallo kehittyi hienoksi huippu-urheiluksi.

Muutimme Kouvolaan, jää- ja pesäpallon kauppalaan vuonna 1951. Urski oli aina täynnä, kun KUP talvella ja KPL kesäisin oli kentän kuningas. Yleisön mylvintä säikäytti kauppalan pulut lentoon. Ahti Eteläpää pelasi vaativalla paikalla kopparina. Lukemattomia kertoja Ahti syöksyi pallon perään, kauhoi sen räpylään ja linkosi sen vaakasuorassa tarkasti lukkarille, joka takajalkaa pesään kurottaen sai pallon suoraan lennosta.


Edelleen Kouvola on urheilukaupunki. Pesäpallo on edelleen kentän kuningas. Se nähtiin viime kesänäkin. Lajit muuttuu vain ja niillä peitetään, ettei mikään muutu lain, ihminen säilyy entisellään. Me vanhat väistymme vuorollaan, mutta Kouvola ja KPL säilyvät nuorena ikuisesti.


Kari TuomiKPL:n miesten SM-hopea v. 1955, Ahti Eteläpää takarivissä


Ahti Eteläpään pesäpalloura KPL:ssä

1950-1951 Suomensarjassa

1952-1964 Mestaruussarjassa

175 ottelua Mestaruussarjassa

21+159 lyötyä juoksua

114 tuotua juoksua

Vuosina 1960 ja 1963 lyöjätilaston toinen

7 Itä-Länsi ottelua

1 Liitto-Lehdistö ottelu

2 SM-hopeaa

2 SM-pronssiaComments


bottom of page