top of page

Mielenkiintoinen finaaliviikonloppu edessä – Jere Dahlström lähtee peleihin mahtavalla fiiliksellä


Juhliiko KPL 44 vuoden tauon jälkeen? (kuva: Raine Martikainen)


Kauden 2020 loppuhuipennus on edessä viikonloppuna, kun Kouvolan Pallonlyöjät ja Sotkamon Jymy taistelevat suomenmestaruudesta. Mielenkiintoisessa ottelusarjassa on paljon asioita, joita kannattaa seurata. Kenties päällimmäisenä nähdään Toni Kohosen paluu Sotkamoon KPL:n ulkokentällä.

Finaalisarjan otteluohjelma:

La 19.9. klo 15.00 Sotkamon Jymy–Kouvolan Pallonlyöjät

  1. suorana JIM-kanavalta ja Ruudusta sekä YLE Puheelta

Su 20.9. klo 14.00 Kouvolan Pallonlyöjät–Sotkamon Jymy

  1. ottelu on loppuunmyyty, suorana Ruudusta ja YLE Puheelta

Tarvittaessa la 26.9. klo 14.00 Sotkamon Jymy–Kouvolan Pallonlyöjät

Toni Kohosella on 10 mestaruutta, Anssi Lammilalla on mestaruus kaudelta 2007 ja Valtteri Luoma himoitsee ensimmäistä (kuva: Markku Lintula)


Joukkueet kohtasivat kausina 2018 ja 2019 välierissä, joiden ratkaisua haettiin molemmilla kerroilla vasta viidennessä ottelussa. Molemmilla joukkueilla on ottelusarjan voitto vyöllään, mutta tällä kaudella ottelut venyvät maksimissaan kolmanteen otteluun, kun kahdella voitolla kruunataan mestariksi. Finaaleissa joukkueet kohtasivat edellisen kerran kaudella 2009, jolloin Jymy juhli mestaruutta 3–1 voitoin. Kauden 2009 joukkueista pelaavat vielä Jymyn Roope Korhonen ja KPL:n Juho Hacklin, Anssi Lammila, Matti Latvala ja Toni Kohonen.

Kouvolan Pallonlyöjien edellinen mestaruus on 44 vuoden takaa ja Kouvola odottaa kuumeisesti kuudetta mestaruutta Pallonlyöjille. Sotkamon Jymyn edellisestä kullasta on siitäkin jo viisi vuotta.

Pudotuspelien lyöjätilaston toisena oleva Jere Dahlström on viimeksi pelannut finaaleissa kaudella 2012 Vimpelin Vedon paidassa. Dahlström odottaa finaaleita malttamattomana.

– On mukava pitkästä aikaa pelata finaaleissa. Monta vuotta olen odottanut sitä. Nyt tuntuu mahtavalle, kun pääsee taas näihin hommiin, kauden 2010 mestaruuden Vedolle ratkaissut Dahlström hehkuttaa.

– Nämä on urheilijan elämän parhaita hetkiä. Toivotaan että tulee voitto, sitä tavoitellaan. Näissä tulee mahtavia suorituksia, joissa tiukat hetket pitää kääntää omaksi edukseen. Harmittavaa kun ei voida ottaa kuin 2500 ihmistä sisään, mutta varmasti sieltäkin lähtee ääntä. Se on mahtava fiilis,  kun kuulee sen mölyn.

Joukkueet kohtaavat tällä kaudella ensimmäisen kerran

Kotijoukkue Sotkamon Jymy oli runkosarjan toinen ja sai vastaansa puolivälierissä vastaansa Seinäjoen JymyJussit. Jymy eteni vakuuttavasti 2–0 voitoin välieriin, jossa se kohtasi Vimpelin Vedon. Tiukan ottelusarjan ratkaisu nähtiin vasta tiistaina, jolloin Jymy nappasi finaalipaikan 2–1 voitoin. Jymyn lukkarina on pudotuspeleissä pelannut 17-vuotias Aapo Komulainen, joka syrjäytti lautasen äärellä Ville Väliahon.

Jymyn sisäpeli perustuu vahvaan ykköskärkeen. Trio Niilo Piiponniemi-Joni Rytkönen-Niko Korhonen tekevät takuuvarmaa työskentelyä pelistä toiseen ja ruokkivat Antti Korhosta, Roope Korhosta ja Lauri Rönkköä kotiutuksiin.

– Paljon on oltu videoiden varassa. Oman haasteensa se tekee,  mutta tuo myös oman vapauden. Vähän joutuu eri lailla peliin. Sotkamo tai Vimpeli on itselle hyviä vastustajia. Se riittää kun suorittaa kaikkensa, Dahlström miettii.

Valtteri Luoma pelaa vahvalla itseluottamuksella ulkopelin isoa tonttia (kuva: Raine Martikainen)


KPL on päässyt pudotuspeleissä pelaamaan samalla kokoonpanolla. Puolivälierissä KPL kumosi Kiteen Pallon voitoin 2–1 ja välierissä KPL:n vahvuuden sai kokea hallitseva mestari Joensuun Maila. KPL marssi finaaleihin 2–0 voitoin.

KPL:n joukkueen rakenne sisäpelissä on kärjen osalta melko samankaltainen Jymyn kanssa. Kärkipäässä Tommi Mäentausta ja Matti Saukko rakentavat tilannetta Juho Hacklinille, joka pystyy molemmilla kentillä lyömään kivitalon korkuista pomppua. KPL:n keskipalkki on ollut vahvassa vireessä ja ratkaisuvalmiita pelaajia on jonoksi asti. Jokeriosastolla Dahlström, Iiro Nokkala ja Sasu Toikka täydentävät yhdeksikköä.

Ulkopeliin KPL on löytänyt pudotuspeleihin toimivan konseptin. Joukkue on tiivistänyt räpyläpeliään, josta osoituksena viiteen pudotuspeliin jo kolme jakson nollausta.

– Runkosarjassa tunnetila heilahteli, pudotuspeleissä se on löytynyt. JoMa-pelissä se oli sellaista kuin kuuluukin ja taisteltiin joka hetkessä. Noudatettin siinä omaa pelitapaa. Hienoa peliä, aika moni veikkasi varmaan JoMaa puhtaasti jatkoon.

Finaalien pelitahti on tiivis,  johon oman mausteensa tuo matkustaminen. KPL matkusti jo perjantaina Kajaaniin, josta se pääsee nopealla siirtymällä pelipaikoille. Pelin jälkeen joukkue lähtee Kouvolaan, jossa pelataan sunnuntaina loppuunmyydyllä KSS Energia Areenalla klo 14.00.

– En tiedä miksei kellonajat voineet olla toisin päin. Molemmille se on tietenkin sama ja on aiemminkin pelattu finaaleissa tuplapelejä. Ei tässä enää mietitä niitä, tärkeintä että on hyvät kelit ja ihmiset tulee paikan päälle. Saadaan sitten pelata hyvät pelit, 40-vuotias kaikkien aikojen lyöjätilaston kärki päättää.

Tilastokärjet pudotuspeleissä:

Lyöjätilasto: Roope Korhonen 1+15 (1.) Jere Dahlström 0+14 (2.)

Etenijätilasto: Joni Rytkönen 12 (1.) Tommi Mäentausta 11 (2.)

Kärkilyöntilasto: Niko Korhonen 33 (1.) Juho Hacklin 31 (2.)

teksti: Harri Liekola

コメント


bottom of page